Będąc na stylu niskowęglowodanowym spróbowałam zrobić na obiad tortillę z cukinii i sera żółtego. Jest dużo przepisów na tortille bezglutenowe ,ale ta najbardziej mnie zainteresowała. Była bardzo dobra.
PRZEPIS NA TORTILLĘ Z CUKINII I SERA:
1 cukinia,
ser gouda w plastrach,
zioła prowansalskie,
filet z kurczaka ,
1/2 awokado,
kilka listków salaty
1/2 małej papryki,
papryka w proszku, sól, pieprz,
masło klarowane ,
trochę majonezu,
Cukinię myjemy i tniemy na cienkie paski układając je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przygniatamy ręcznikiem kuchennym, aby wycisnąć wodę z cukinii.
Na cukinię nakładamy plastry sera i prószymy ziołami.
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni ( termoobieg ).
Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 20 minut .
Jak tortilla będzie chłodna to obracamy ją na drugą stronę, smarujemy majonezem ( może być też serek śmietankowy ) i nakładamy kurczaka, sałatę, paprykę, awokado . Można dać inne składniki, ja dałam takie.
Zwijamy w rulon.
Kroimy w grubsze lub cieńsze kawałki
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz