bułka maślana |
storczyk |
PRZEPIS NA BUŁECZKI MAŚLANE
5 dag świeżych drożdży
4 łyżki ciepłej wody
3/4 szklanki pełnotłustego mleka lub śmietanki
14 dag masła
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
4 jaja
4,5-5 szklanek mąki pszennej
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z ciepłą wodą. Mleko lub śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z masłem, cukrem i solą. Wystudzić. Jajka ubić trzepaczką i wymieszać z mlekiem, drożdżami i mąką. Ciasto wyrabiać przez 15 minut, aż będzie lśniące, elastyczne i miękkie. Nie należy wsypywać od razu całej mąki . Wyłożyć ciasto do miski i górę polać roztopioną dodatkową łyżką ciepłego masła i postawić w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość można wyrabiać bułeczki, rogaliki i chałki. Bułeczki układamy na wysmarowanej masłem blaszce i jeszcze raz czekamy aż ciasto podwoi objętość. Smarujemy rozbitym jajkiem albo masłem i wstawiamy do gorącego piekarnika (180st). Piec do zrumienienia, chałki ok. 50 minut a bułki 25- 40 minut.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz