Razem z córką postanowiłyśmy odstąpić od tradycjnego pieczenia pączków i zrobić coś mniej kalorycznego. Wypadło na faworki. Jedna sztuka ma tylko około 80 kcal. Przepis znalazłyśmy w Tinie i dzisiaj go wypróbowałyśmy.
faworki |
1,5 szklanki mąki pszennej,
5 żółtek,
1 łyżka spirytusu,
3 łyżki gęstej śmietany,
tłuszcz do głębokiego smażenia,
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do opruszenia ciastek
Mąkę należy przesiać do miski i dodać żółtka, śmietanę i wlać spirytus. Zagnieść jednolite ciasto i przez kilka minut należy uderzać je wałkiem. Następnie ciasto należy cieńko rozwałkować na stolnicy opruszonej mąką i wyciąć podłużne paski, które należy naciąć w środku i jeden, krótki bok paska przewinąć przez nacięcie. Ciastka kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano. Gotowe faworki przenieść na ręcznik papierowyaby odciekły z tłuszczu. Na koniec należy oprószyć ciastka cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilowym.
Z tej porcji wychodzi około 30 sztuk .
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Dzięki za przepis. Teraz będę wiedziała, że mam również dodać śmietanę. Ja też zrobiłam wczoraj faworki podobnie jak Ty, ale nie dałam śmietany i ciasto ciężko mi było rozwałkować. Pozdrawiam -Ania
OdpowiedzUsuń