jabłecznik |
PRZEPIS NA PYSZNY JABŁECZNIK :
2-3kg jabłek,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy
4 szklanki mąki,
3/4 kostki margaryny,
1 szklanka cukru pudru,
3 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ok. 2 łyżek śmietany,
Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Podsmażamy w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wylewamy jabłka na sito aby odciekły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część dajemy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na ciasto wylewamy jabłka i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 30-35 minut w zależności od pieca.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz