cytrynowa babka z orkiszem |
PRZEPIS NA CYTRYNOWĄ BABKĘ Z MĄKĄ ORKISZOWĄ :
4 jajka,
3/4 szklanki brązowego cukru,
cukier waniliowy,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 mąki orkiszowej,
200 g. masła,
2 łyżki gęstego jogurtu,
sok i skórka z 1 cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewamy sok z jednej cytryny. Masło topimy i gorące powoli wlewamy do masy ciągle miksując. Na końcu dajemy jogurt i startą skórkę z cytryny. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Mając w nadmiarze skrawki różnych materiałów, które rozmiarowo nadawałyby się tylko do wyrzucenia, zrobiłam z nich broszki BABECZKI. Nie nadają się do zjedzenia, ale jako ozdoba sweterka lub bluzeczki wyglądają całkiem apetycznie. A jak Wy myślicie ?
broszki Babeczki |
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz