niedziela, 26 kwietnia 2015

Domowa szynka bez wędzenia


domowa szynka bez wędzenia



domowa szynka bez wędzenia

       Po raz pierwszy zrobiłam taką szynkę na święta wielkanocne. Wcześniej nie wiedziałam, że bez wędzenia też można domowym sposobem zrobić przepyszną szynkę. Od tamtej pory sklepowe wędliny nie wchodzą w grę. Wystarczy, że raz w tygodniu kupię kulkę mięsa z szynki ( ja kupuję w Lidlu ) i  w ciągu trzech dni mamy swojską szynkę. Przepis dostałam od koleżanki i  bardzo go polecam.


PRZEPIS NA DOMOWĄ SZYNKĘ BEZ WĘDZENIA :

1 dzień :  1 kg mięsa z szynki moczymy w roztworze soli peklowej przez 24 godziny. Aby mięso było równomiernie namoczone można zrobić zastrzyki z roztworu. Mięso musi być całkowicie  zamoczone w roztworze,

2 dzień :  robimy zalewę :
               woda , ( około 1 litra )
              1 przyprawa do mielonego,
              1 cała główka czosnku,
              2 liście laurowe,
              angielskie ziele,
              1 płaska  łyżeczka jarzynki,
              1 płaska łyżeczka soli,
Zapeklowane mięso płuczemy, wiążemy sznurkiem i gotujemy 0,5 godziny na małym ogniu w zalewie. Odstawiamy do następnego dnia na 24 godziny ( jak ostygnie dajemy do lodówki ) .

3 dzień :   w tej samej zalewie gotujemy ponownie około 0,5 godziny i odstawiamy do następnego dnia.

           
              S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz