domowa szynka bez wędzenia |
domowa szynka bez wędzenia |
Po raz pierwszy zrobiłam taką szynkę na święta wielkanocne. Wcześniej nie wiedziałam, że bez wędzenia też można domowym sposobem zrobić przepyszną szynkę. Od tamtej pory sklepowe wędliny nie wchodzą w grę. Wystarczy, że raz w tygodniu kupię kulkę mięsa z szynki ( ja kupuję w Lidlu ) i w ciągu trzech dni mamy swojską szynkę. Przepis dostałam od koleżanki i bardzo go polecam.
PRZEPIS NA DOMOWĄ SZYNKĘ BEZ WĘDZENIA :
2 dzień : robimy zalewę :
woda , ( około 1 litra )
1 przyprawa do mielonego,
1 cała główka czosnku,
2 liście laurowe,
angielskie ziele,
1 płaska łyżeczka jarzynki,
1 płaska łyżeczka soli,
Zapeklowane mięso płuczemy, wiążemy sznurkiem i gotujemy 0,5 godziny na małym ogniu w zalewie. Odstawiamy do następnego dnia na 24 godziny ( jak ostygnie dajemy do lodówki ) .
3 dzień : w tej samej zalewie gotujemy ponownie około 0,5 godziny i odstawiamy do następnego dnia.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz