wtorek, 15 września 2015

Papryka nadziewana i stare akwarelki

Ostatnio papryka często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. 

papryka nadziewana z sosem pomidorowym
PRZEPIS NA PAPRYKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM  :

7 średnich papryk,
1/2 kg mięsa mielonego,
2 woreczki ryżu,
2 cebule,
1 jajko,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz, sos sojowy, trochę wegety, olej rzepakowy,
1/2 litra bulionu warzywnego,
koncentrat pomidorowy

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju  a następnie dokładamy do niej mięso mielone, i smażymy około 20 minut.  Papryki myjemy, ścinamy górną część a środek papryki wyjmujemy. Papryki od środka trochę solimy.  W misce mieszamy ryż, usmażone mięso, pietruszkę i jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą i sosem sojowym. Napełniamy papryki i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem ). Pieczemy około 1 godziny.  Na końcu robimy sos pomidorowy.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!

   Chciałabym jeszcze dzisiaj pokazać w mojej galerii dwie akwarelki namalowane przez mojego tatę  bardzo dawno temu.

kobieta siedząca wśród kwiatów ( akwarelka )

krajobraz górski ( akwarelka )
Pozdrawiam serdecznie  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz