chałka drożdżowa z kruszonką |
PRZEPIS NA CHAŁKĘ MAŚLANĄ Z KRUSZONKĄ :
ciasto :
500 g mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
3/4 szklanki mleka,
100 g masła,
1 cukier waniliowy,
1/3 szklanki cukru,
2 żółtka i 1 jajo całe
1 żółtko do posmarowania ciasta,
kruszonka :
1/2 szklanki cukru,
1/3 kostki masła,
mąka pszenna ( ile się wgniecie),
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło topimy. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, wlewamy mleko z drożdżami i masło roztopione. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w misce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta robimy 4 wałki i na blaszce wyłożonej pergaminem pleciemy
warkocz. Przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy warkocz żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz