Dzisiaj upiekłam dwa pyszne chlebki na zakwasie żytnim. Ze względu na moją niepełnosprawność, do mieszania ciasta używam robota planetarnego , ale można ręcznie.
CHLEB ORKISZOWY Z SUSZONYMI ZIOŁAMI :
- 350 ml wody,
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego,
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 200 g mąki pszennej Typ 650,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki ziół : suszone pomidory ,płatki chilli, kumin rzymski, suszona cebula. ( można dać czarnuszkę ),
- dodatkowo trochę ziół do posypania góry chlebka,
- foremka : spód ma wymiary : 22 cm x 8 cm
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z ZIARNAMI :
- 360 ml letniej wody,
- 150 g aktywnego zakwasu,
- 250 g mąki żytniej Typ 720,
- 250 g mąki pszennej Typ 650,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżki słonecznika,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki pestek dyni,
- dodatkowo trochę ziaren do posypania wierzchu chleba,
Wszystkie składniki umieszczam w misie robota i mieszam ok.8 minut.
Potem przekładam do foremki natłuszczonej masłem i posypanej mąką, wyrównuję wierzch ciasta mokrą ręką , posypuję ziołami lub ziarnami, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. (ok.4 godzin ).
Jak ciasto podrośnie wkładam do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni z termoobiegiem )
i piekę ok 40-45 minut. (zależy od pieca).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz