To ciasto jogurtowe smakuje z wszystkimi owocami. Tym razem upiekłam je z gruszkami, a na gorącą górę starłam białą czekoladę.
ciasto jogurtowe z gruszkami |
CIASTO JOGURTOWE Z GRUSZKAMI
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
6 łyżek oleju,
2,5 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jogurty naturalne po 150 g,
kilka gruszek,
biała czekolada
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,dodajemy olej a po chwili miksowania wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy łyżką i wlewamy jogurt.
Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładamy na blachę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Na górę kładziemy połówki gruszek.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni ( termoobieg ) ok. 35 -40 minut.
Gorące ciasto posypujemy startą białą czekoladą.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz