piątek, 22 lipca 2022

Ciasto bananowo - czekoladowe

 


     To ciasto jest naprawdę pyszne, mocno czekoladowe i szybkie w wykonaniu . Jeżeli mamy bardzo dojrzałe banany to warto wypróbować ten przepis.Oprócz dużej ilości czekolady, w cieście znajdziemy żurawinę oraz owoce morwy białej (miałam akurat do wykorzystania, ale mogą być np. rodzynki, orzechy ), a górę ciasta oblałam polewą czekoladową i posypałam orzechami włoskimi. 

 Do pieczenia użyłam foremki  o wym. 25 cm x 10 cm.

CIASTO BANANOWO - CZEKOLADOWE :

2 duże bardzo dojrzałe banany,

3/4 szklanki ciepłego mleka,

1/4 szklanki oleju lub stopionego masła,

2 jajka,

1/2 szklanki cukru,

1 szklanka mąki pszennej,

4 czubate łyżki ciemnego kakao,

1 łyżka cukru waniliowego,

szczypta soli,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

garść żurawiny,

garść suszonych owoców morwy białej,

polewa :

50 g gorzkiej czekolady,

3 łyżeczki mleka,

1 łyżeczka masła,


- opcjonalnie orzechy do posypania góry ciasta .

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Następnie banany blendujemy   i dodajemy mleko,olej lub stopione masło, jajka, i miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników wlewamy masę  bananową i krótko mieszamy masę aby się składniki połączyły.

Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i od  wkładamy do piekarnika.

Pieczemy 40- 50 minut.( warto zrobić test patyczka).

Następnie robimy polewę . Czekoladę, mleko i masło podgrzewamy w garnuszku  nad naczyniem z gorącą wodą. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami.

Ciasto jest smaczne , bardzo czekoladowe i wilgotne. POLECAM .

Przepis zaczerpnęłam z blogu " Niebo na talerzu "







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz