To ciasto jest naprawdę pyszne, mocno czekoladowe i szybkie w wykonaniu . Jeżeli mamy bardzo dojrzałe banany to warto wypróbować ten przepis.Oprócz dużej ilości czekolady, w cieście znajdziemy żurawinę oraz owoce morwy białej (miałam akurat do wykorzystania, ale mogą być np. rodzynki, orzechy ), a górę ciasta oblałam polewą czekoladową i posypałam orzechami włoskimi.
Do pieczenia użyłam foremki o wym. 25 cm x 10 cm.
CIASTO BANANOWO - CZEKOLADOWE :
2 duże bardzo dojrzałe banany,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
1/4 szklanki oleju lub stopionego masła,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
4 czubate łyżki ciemnego kakao,
1 łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść żurawiny,
garść suszonych owoców morwy białej,
polewa :
50 g gorzkiej czekolady,
3 łyżeczki mleka,
1 łyżeczka masła,
- opcjonalnie orzechy do posypania góry ciasta .
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Następnie banany blendujemy i dodajemy mleko,olej lub stopione masło, jajka, i miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników wlewamy masę bananową i krótko mieszamy masę aby się składniki połączyły.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i od wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 40- 50 minut.( warto zrobić test patyczka).
Następnie robimy polewę . Czekoladę, mleko i masło podgrzewamy w garnuszku nad naczyniem z gorącą wodą. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami.
Ciasto jest smaczne , bardzo czekoladowe i wilgotne. POLECAM .
Przepis zaczerpnęłam z blogu " Niebo na talerzu "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz