poniedziałek, 25 lipca 2022

Ciastka dekorowane kwiatkami

 


   Duża ilość jadalnych kwiatków, które zasadziłam na balkonie ,skłoniła mnie do upieczenia takich kruchych ciasteczek. Zainspirowałam się kanałem " Her 86 m2". Wykorzystałam do dekoracji : bratki, chabry i  liście geranium, dzięki którym ciasteczka zyskały trochę cytrynowy smak. Sama używam liści geranium na co dzień do herbaty zamiast cytryny.  Mnie osobiście bardzo smakuje. Przepis na ciastka jest bardzo prosty a ciasteczka smakują wyśmienicie. POLECAM.


Kruche ciastka z kwiatkami

ciasto : 

200 g masła,

100 g cukru,

300 g mąki pszennej,

2 jajka

esencja waniliowa 

dodatkowo: 1 białko do glazury na wierzch ciastek

Kwiatki delikatnie moczymy w wodzie i suszymy na papierowym ręczniku. Część kwiatków smarujemy delikatnie białkiem i oprószamy cukrem pudrem. Odkładamy do wysuszenia. 

Wyrabiamy ciasto z podanych składników.

Następnie po lekkim schłodzeniu  wałkujemy i wycinamy krążki albo inne formy ciastek.

Na część ciastek  kładziemy kwiatki nie lukrowane i smarujemy białkiem.

Pozostałe ciastka pieczemy bez kwiatków. 

Pieczemy w temperaturze 160 stopni 10 - 15 minut.

Po upieczeniu , ciastka bez kwiatków lukrujemy i dekorujemy kwiatkami wcześniej pokrytymi białkiem, i cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz