Kruche ciastka z kwiatkami
ciasto :
200 g masła,
100 g cukru,
300 g mąki pszennej,
2 jajka
esencja waniliowa
dodatkowo: 1 białko do glazury na wierzch ciastek
Kwiatki delikatnie moczymy w wodzie i suszymy na papierowym ręczniku. Część kwiatków smarujemy delikatnie białkiem i oprószamy cukrem pudrem. Odkładamy do wysuszenia.
Wyrabiamy ciasto z podanych składników.
Następnie po lekkim schłodzeniu wałkujemy i wycinamy krążki albo inne formy ciastek.
Na część ciastek kładziemy kwiatki nie lukrowane i smarujemy białkiem.
Pozostałe ciastka pieczemy bez kwiatków.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni 10 - 15 minut.
Po upieczeniu , ciastka bez kwiatków lukrujemy i dekorujemy kwiatkami wcześniej pokrytymi białkiem, i cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz