Tort bezowy przełożony przepysznym kremem z lemon curd, który przełamuje słodkość bezy.
Zrobiła go moja córka.
Zrobiła go moja córka.
cytrynowy tort bezowy |
PRZEPIS NA TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM :
Blaty bezowe :6 białek,
300g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli.
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
Blachę smarujemy masłem i kładziemy przygotowany wcześniej papier do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze dwa okręgi.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec najpierw 5 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 90 minut.
Beza powinna być lekko zarumieniona i popękana. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia na całą noc. Bezy można upiec nawet 2 dni wcześniej ale nie należy przechowywać ich w lodówce tylko w temperaturze pokojowej.
Krem z lemon curt :
125 g serka mascarpone,
150 g lemon curdu,
250 ml smietany kremówki 30%,
dodatkowo 3 łyżki lemon curdu,
W misce mieszamy łyżką mascarpone i lemon curd.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i dodajemy ją do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy.
Jeden z krążków kładziemy na paterę i rozprowadzamy na nim krem z lemon curd i samym lemon curdem.
Przykryć drugim krążkiem i górę dekorujemy resztą lemon curdu.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Tort i lemon curd zrobiony według przepisu Pani Dorotki z MOJE WYPIEKI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz