jabłecznik z kremem maślanym |
PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z KREMEM MAŚLANYM :
biszkopt z 6 jajek,
4 duże jabłka,
2 szklanki wody,
2 galaretki cytrynowe,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
2 jajka,
1 kostka masła,
polewa czekoladowa
Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części lub pieczemy dwa placki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie gotujemy w dwóch szklankach wody około 10 minut.Odstawiamy z kuchenki i wsypujemy 2 galaretki cytrynowe, chłodzimy.
W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka z 1/2 szklanki cukru. Osobno miksujemy 2 jaja z cukrem waniliowym i masę jajeczną przekładamy do mleka ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Masę mleczną chłodzimy.
Masło ucieramy dodając po łyżce masy mlecznej aż powstanie puszysty krem.
Na biszkopt smarujemy krem maślany, następnie dajemy jabłka i znowu biszkopt. Można krem podzielić na dwie części i drugą część rozsmarować na górnym biszkopcie .
Całość oblać polewą czekoladową.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz