swojski krem KINDER BUENO |
Cała moja rodzinka uwielbia batoniki KINDER BUENO i dlatego zainspirowana blogiem Domowe- Wypieki, postanowiłam zrobić taki krem. Wygląda trochę inaczej, może dlatego, że użyłam malaksera do zmiksowania orzechów z masłem. Przetestowany przez mojego męża zyskał ocenę pozytywną.
W przyszłości spróbuję uprażyć orzeszki laskowe na patelni i zdjąć ciemne osłonki. Krem będzie bardziej biały ale roboty o wiele więcej.
PRZEPIS NA KREM " KINDER BUENO " :
10 dag orzechów laskowych,
1/2 laski wanilii ( ja dałam trochę ekstraktu z wanilii ),
1/2 szklanki pełnotłustego mleka,
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku,
1 kostka masła,
3 łyżki miodu
Masło z wanilią rozpuszczamy w garnku. Orzechy laskowe dajemy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem.
Następnie orzechy przekładamy do miski i zalewamy ciepłym masłem.Miksujemy. Dodajemy pełnotłuste mleko i miód ciągle miksując. Na koniec do masy dodajemy mleko w proszku i dalej miksujemy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz