poniedziałek, 11 marca 2013

Makaron z sosem szpinakowym

       Dzisiaj na obiad dla odmiany ugotowałam coś mało kalorycznego ale bardzo smacznego. Sos szpinakowo - czosnkowy serwowany z makaronem jest naprawdę godny polecenia i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jest łatwy do zrobienia.

makaron z sosem szpinakowym
PRZEPIS NA SOS SZPINAKOWY :
0,5 opakowania mrożonego szpinaku (brykiet),
1 cebula,
3 ząbki czosnku, 
2 łyżki oleju rzepakowego,
 śmietana 18% ( około 300ml ),
sól,
pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na olej. Dodajemy rozdrobniony czosnek a następnie szpinak i wszystko chwilę dusimy cały czas mieszając.

. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nastepnie wlewamy śmietanę i znowu mieszamy 

Gotowym sosem oblewamy ugotowany makaron .
Danie można wzbogacić ugotowanymi jajkami.
Do sosu można też dodać pokrojone w kostkę i usmażone filety z kurczaka.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz