czwartek, 26 grudnia 2013

Ciasto KORA ORZECHOWA


ciasto  KORA ORZECHOWA

Takie ciasto upiekłam na święta. Przepis dostałam od koleżanki w pracy.

PRZEPIS NA KORĘ ORZECHOWĄ :
ciasto :
10dag orzechów włoskich posiekanych,
10 dag orzechów włoskich zmielonych,
10dag kokosu,
10dag rodzynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
8 białek,
3 żółtka,
20 dag cukru,
krem :
1 kostka masła,
2 budynie śmietankowe,
1 i 1/3 szklanki jasnego kompotu lub soku z brzoskwiń,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
3/4 szklanki wody,
1 łyżka mąki pszennej,

2 paczki ciastek Delicji 
trochę alkoholu,
polewa czekoladowa.

Do miski wsypujemy orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Osobno ubijamy białka i stopniowo dosypujemy cukier a następnie dodajemy żółtka. Pianę łączymy z suchymi składnikami i pieczemy 2 placki. Zagotowujemy sok z cukrem. budynie mieszamy z mąką wodą i żółtkami. Wlewamy do gotującego się soku i mieszamy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.
Na jeden placek dajemy część masy, następnie układamy Delicje moczone w alkohou i na to resztę masy budyniowej. Przykrywamy drugim plackiem, polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzeszkami.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!!



1 komentarz:

  1. uwielbiam korę, jest pyszna. wygląda znakomicie. dawno nie robiłam ale teraz chyba muszę zrobić. Ślinka mi cieknie

    OdpowiedzUsuń