wtorek, 24 lutego 2015

6 dzień

pstrąg z zapiekanką ziemniaczaną

zapiekanka dauphinois
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ DAUPHINOIS :
1 ząbek czosnku,
trochę masła do  wysmarowania naczynia żaroodpornego,
1/2 kg ziemniaków pokrojonych w talarki ( ok. 0,5 cm. ),
300 ml śmietany 30%,
sól,
pieprz, 
1 łyżeczka gałki muszkatałowej

Naczynie nacieramy czosnkiem i smarujemy masłem. Obrane i pokrojone w talarki ziemniaki układamy warstwami, polewając każdą warstwę śmietaną wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatałową
Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika  ( 180 stopni ) i pieczemy 50 minut.

Na zapiekankę wykorzystałam przepis z gazetki Lidla.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz