ciastka z jabłkami na gorąco |
PRZEPIS NA CIASTKA Z JABŁKAMI :
35 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag gęstej kwaśnej śmietany,
1 jajko i 1 żółtko,
5 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
sól,
50 dag jabłek ( obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki ),
cukier puder.
Drożdże rozcieramy z cukrem i jajkiem w szklance. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i roztarte drożdże a następnie śmietanę, żółtko i trochę soli. Szybko wyrabiamy ciasto, lepimy kulę i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ja wyrobiłam ciasto rano a piekłam po godzinie 16. 00.
Ciasto wałkujemy do grubości 3-4 mm, wycinamy krążki. Ćwiartki jabłek zwijamy w placuszki tak, aby powstawały niesklejone pierożki. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz