Taki wianek jest bardzo łatwo zrobić
a może być fajną ozdobą ściany lub prezentem.
wianek z materiału z kwiatkami |
Ciasto ze śliwkami ostatnio często króluje na naszym stole.
Nie ma się co dziwić - mamy sezon śliwkowy !!!
Dzisiaj proponuję pyszne ciasto z budyniem, śliwkami i bezą.
CIASTO Z BUDYNIEM, ŚLIWKAMI I BEZĄ :
ciasto :
300 g mąki pszennej,
250 g zimnej margaryny ( ja użyłam KASI a może być masło 200g),
50 g cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 żółtka,
masa budyniowa :
500 ml mleka,
1 budyń waniliowy,
owoce :
śliwki ( najlepiej twarde, ok. kilograma ),
mąka ziemniaczana,
beza :
4 białka,
1 szklanka cukru,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni piec z termoobiegiem . Wszystkie podane składniki na ciasto wyrabiamy w misce i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ciasto na złoty kolor ok. 25 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Następnie ubijamy pianę z białek i sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy (jeżeli użyjemy większej ilości białek to zwiększamy ilość cukru).
Na podpieczone ciasto wylewamy budyń. Śliwki obtaczamy w mące ziemniaczanej i kładziemy na budyniu. Na śliwki dajemy pianę i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy w 150 stopniach przez 20 minut a następnie w 60 stopniach też przez 20 minut.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Pozdrawiam serdecznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz