Dzisiaj na Dzień Ojca zrobiłam torcik z musem truskawkowym.
PRZEPIS NA TORT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁA CZEKOLADĄ:
Biszkopt :
3 jajka M ( najlepiej od szczęśliwych kurek ),
100 g cukru,
szczypta soli,
100 g mąki z orzeszków ziemnych,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka roztopionego masła
Mus truskawkowy :
600 g truskawek,
90 g cukru,
sok z 1/2 cytryny,
2 czubate łyżki żelatyny,
500 ml śmietanki 30 %,
warstwa z białą czekoladą :
100 g białej czekolady,
30 ml śmietanki kremówki 30%,
60 g pokrojonych, dowolnych orzeszków ( ja dałam ja dałam pół na pół pekan i migdały ),
pokruszone ciasto z brzegu .
wierzch tortu :
starta biała czekolada 50 g.
kilka truskawek do dekoracji,
tortownica o średnicy 24 cm,
pierścień do tortów .
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ,szczypta soli i cukier ubijamy mikserem na pianę ok. 10 minut. Następnie wsypujemy do masy mąkę z orzeszków wymieszaną z mąką pszenną i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
Upieczone ciasto chłodzimy.
Następnie z ciasta za pomocą pierścienia wykrawamy mniejsze koło. Brzegi kruszymy i łączymy z pokrojonymi orzechami.
W kąpieli wodnej topimy czekoladę i mieszamy ją ze śmietanką.
roztopioną czekoladę wlewamy do pokruszonego ciasta z orzeszkami i mieszamy. tę masę dajemy na biszkopt w pierścieniu i wkładamy do lodówki.
truskawki kroimy i zasypujemy cukrem, sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut mieszając. Następnie wszystko przecedzamy przez sitko i łączymy z rozpuszczoną żelatyną.
Kiedy mus truskawkowy będzie gęstniał , ubijamy śmietankę i razem miksujemy.
Ciasto wyciągamy z lodówki , rozszerzamy pierścień do 24 cm i zalewamy biszkopt musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki na kilka godzin .
Przed podaniem posypujemy startą białą czekoladą i dekorujemy truskawkami.
tort z musem czekoladowym i białą czekoladą |
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz