Ostatnio zostałam szczęśliwą posiadaczką robota planetarnego i po raz pierwszy przetestowałam go do mieszania ciasta na chleb orkiszowy.
chleb orkiszowy na zakwasie żytnim |
CHLEB ORKISZOWY :
200 gr aktywnego zakwasu żytniego,
350 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
150 gr mąki pszennej ( ja miałam Typ 450 ),
1,5 łyżeczki soli,
250 ml wody ,
Do miski dajemy wszystkie składniki na chleb i wyrabiamy ciasto przez 4 minuty na wolnych obrotach a potem przez chwilę na szybszych. Można wyrabiać ciasto również ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat obsypany mąką i formujemy kulkę zbierając ciasto z boków do środka. Koszyczek mocno obsypujemy mąką i wkładamy do niego ciasto. Obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką . Pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 220 stopni.Blaszkę na której będziemy piec chleb tez nagrzewamy do tej temperatury. Wyrośnięty chleb jeszcze raz posypujemy mąką i przerzucamy na blachę. Na chlebku robimy nacięcia żyletką albo ostrym nożem, aby chlebek mógł wyrosnąć w piecu. Wkładamy do piekarnika.
W 220 stopniach (termoobieg ) pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni ( termoobieg ) i pieczemy ok 30 minut. Piekarnik bez termoobiegu : 240 stopni a potem 190 stopni. Upieczony chleb
spryskujemy wodą i pozostawiamy do wystygnięcia .
Bardzo smaczny chlebek :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz