Na jesienne dni, dla wielbicieli chałwy polecam ciasto z masą chałwową. Bardzo smaczne i energetyczne.
Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy i wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Biszkopt studzimy i kroimy na 2 części.
Ponczem nasączamy obie części ciasta.
Miękkie masło ucieramy.
Jajka ubijamy na parze z cukrem w misie metalowej.Gdy masa będzie sztywna należy ją ostudzić.
Do puszystej masy z masła dodajemy masę jajeczną i dalej ubijamy.Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę.
Na jedną część biszkoptu nakładamy połowę kremu. Na krem dajemy bezy a na nie drugą część masy.Górę przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz