czwartek, 8 listopada 2012

Ciasto z gruszkami i czekoladą

 Dzisiaj zapraszam na ciasto, które wymyśliłam na szybko do popołudniowej kawusi.

ciasto z gruszkami i czekoladą
 PRZEPIS NA CIASTO Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ :

0,5kg mąki,
1 kostka margaryny,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek,
gruszki w syropie,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
50gr rodzynek,
czekolada gorzka
1 łyżka masła
tarta bułka

Z mąki, margaryny, 0,5 szklanki cukru, proszku do pieczenia i  żółtek gnieciemy ciasto.
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję  2/3 wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą a 1/3 ciasta dajemy do zamrażarki.
Ciasto na blasze lekko posypujemy bułką tartą i kładziemy na nie pokrojone i odsączone z syropu gruszki. Posypujemy rodzynkami wcześniej namoczonymi w gorącej wodzie.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szklanką cukru i łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej zmieszanej z kakao. Wykładamy na gruszki.  Na pianę robimy kruszonkę z ciasta w zamrażarce ( trzemy na tarce ). 
Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.C.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy schłodzone ciasto.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz