Dzisiaj zapraszam na ciasto, które wymyśliłam na szybko do popołudniowej kawusi.
ciasto z gruszkami i czekoladą |
PRZEPIS NA CIASTO Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ :
0,5kg mąki,
1 kostka margaryny,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek,
gruszki w syropie,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
50gr rodzynek,
czekolada gorzka
1 łyżka masła
tarta bułka
Z mąki, margaryny, 0,5 szklanki cukru, proszku do pieczenia i żółtek gnieciemy ciasto.
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję 2/3 wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą a 1/3 ciasta dajemy do zamrażarki.
Ciasto na blasze lekko posypujemy bułką tartą i kładziemy na nie pokrojone i odsączone z syropu gruszki. Posypujemy rodzynkami wcześniej namoczonymi w gorącej wodzie.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szklanką cukru i łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej zmieszanej z kakao. Wykładamy na gruszki. Na pianę robimy kruszonkę z ciasta w zamrażarce ( trzemy na tarce ).
Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.C.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy schłodzone ciasto.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz