sernik z budyniem |
PRZEPIS NA SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM :
ciasto :
2 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru,
2 żółtka,
1 całe jajko
Zarobić ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. W tym czasie ugotować masę budyniową.
masa budyniowa :
3 budynie czekoladowe bez cukru,
1 litr mleka,
7 łyżek cukru
3/4 mleka zagotować z cukrem. 1/4 litra mleka połączyć z proszkiem budyniowym i dodać do gotującego mleka. Ugotować budyń. Wyłożyć ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną.
Na surowe ciasto wylać gorący budyń i WYSTUDZIĆ !!!
masa serowa :
1 kg serka homogenizowanego ( wiaderko ),
3/4 szklanki cukru,
3/4 kostki margaryny,
2 opakowania cukru waniliowego,
5 żółtek,
1 i 1/2 paczki suchego budyniu śmietankowego
Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 łyżeczce serka i wbijać po 1 żółtku ciągle miksując. Wsypać suchy budyń. Na koniec dodać ubitą pianę z 7 białek Lekko wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzony budyń.
Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. ( ja piekłam 50 minut z termoobiegiem i 10 minut pozostawiłam w wyłączonym piekarniku ).
Na koniec zimne ciasto można polać polewą czekoladową albo czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem masła.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz