Tych pierników nie trzeba piec dwa tygodnie wcześniej aby zmiękły, ponieważ zaraz po upieczeniu są miękkie i takie pozostają, lecz muszą być przechowywane w zamkniętym pojemniku. Są bardzo smaczne.
Dzisiaj zarobiłam ciasto na pierniki a jutro z samego rana oddam się tworzeniu i pieczeniu pierników:).
PRZEPIS NA PIERNIKI :
1kg. mąki,
40 dag cukru,
25 dag miodu,
10 dag margaryny,
2 jajka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
przyprawy
W rondelku z 2 łyżek cukru robimy karmel i dodajemy 1 szklankę wody.
Zagotowujemy i dodajemy resztę cukru, miód, margarynę oraz przyprawy.
Wszystkie składniki muszą się połączyć.
Do ochłodzonej masy wsypujemy mąkę z sodą oraz jajka i dokładnie mieszamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią lub pokrywką i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ja zawsze zarabiam ciasto wieczorem a rano piekę.
Jutro ciąg dalszy pieczenia pierników.
ZAPRASZAM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz