Tak więc zrobiłam dzisiaj sama paprykarz i mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje.
paprykarz szczeciński |
PRZEPIS NA PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI :
składniki :
1 duża makrela wędzona,
100g ryżu długoziarnistego,
1 cebula,
3 łyżki oliwy z oliwek
200g przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, może być chili
Ryż ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Makrelę obrać z ości. Ryż i makrelę połączyć razem. Na patelni, na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do niej przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i jak ktoś lubi na ostro to także chili. Dodać 2 łyżki oliwy. Paprykarz można przełożyć do słoików, wlać 1 łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce 2 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz