czeskie knedle bułczane |
PRZEPIS NA CZESKIE KNEDLE BUŁCZANE :
1 bułka francuska,
1 jajko,
3 łyzki maki,
1/2 litra mleka,
1/2 łyżeczki jarzynki,
szczypta soli,
trochę posiekanej natki pietruszki,
kostka rosołowa,
tłuszcz do okraszania np. boczek, słoninka
masło,
Bagietkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na rumiano. Grzanki przekładamy do szerokiego rondla. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i zalewamy nim bułkę. Po kilku minutach dodajemy mąkę, żółtko, sól, vegetę i mieszamy. białko ubijamy na sztywno i dodajemy do masy bułczanej. Gdy masa jest zbyt rzadka można dodać mąki. Formujemy kulki wielkości dłoni. W garnku gotujemy wodę z kostką rosołową i wrzucamy knedle. kiedy wypłyną na wierzch odcedzamy. Okraszamy boczkiem lub słoninką. Można posypać szczypiorkiem.
Knedle można również serwować z gulaszem i smakują znakomicie.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz