piątek, 5 kwietnia 2013

Ryż zapiekany z jabłkami

ryż zapiekany z jabłkami
     Ciągły brak słońca postanowiłam zrekompensować dzisiaj  słodkim daniem na obiad. Zrobiłam zapiekankę z ryżu i jabłek. Było pysznie i słodko. Oto mój przepis :

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z RYŻU I JABŁEK :

ryż długoziarnisty ( ok. 500gr ),
mleko,
cukier waniliowy,
3 jajka,
cynamon,
6 jabłek obranych ze skórki,
sól,
cukier,
masło,

Ryż gotujemy na mleku ze szczyptą soli i cukrem waniliowym na sypko.
Jabłka scieramy na grubych oczkach i mieszamy z cynamonem.
Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania piany, którą mieszamy następnie z ryżem.
Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy połowę masy ryżowej.
Na ryż dajemy jabłka i przykrywamy je drugą częścią masy ryżowej i kawałkami masła. Posypujemy cukrem trzcinowym ale może być zwykły biały.
Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!!



Chciałabym bardzo podziękować czytelnikom mojego bloga za to, że Jesteście
i za miłe komentarze, które sprawiają, że mam jeszcze ochotę coś tworzyć. 
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.





1 komentarz:

  1. Dobry patent na piątkowy obiad :) Lubię od czasu do czasu spałaszować na obiad coś na słodko :))

    OdpowiedzUsuń