naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym |
ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody mineralnej ( może być gazowana ),
2 jaja,
sól,
nadzienie szpinakowe : 1 cebula,
3 ząbki czosnku,
trochę oleju rzepakowego,
szpinak mrożony (brykiet ),
sól, pieprz, gałka muszkatałowa,
ser Ricotta 250g.
wegeta
sos : 2 łyżki masła,
ser tpiony złoty ementaler,
śmietana kremówka,
kurkuma, sól, pieprz biały
Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy czosnek. Następnie dokładamy mrożony szpinak i smażymy tak długo aż woda odparuje. doprawiamy solą pieprzem, gałką muszkatałową, wegetą i mieszamy z serkiem Ricotta.
W osobym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy serek topiony Ementaler, przyprawy i mieszamy na małym ogniu. Następnie wlewamy śmietanę 30% uzyskując delikatny sos serowy .
Trzeba jeszcze tylko usmażyć naleśniki ( mnie wyszło 8 sztuk ), posmarować masą szpinakową i zwinąć w rulonik. Całość polewamy sosem serowym.
P Y C H A !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz