ciasto JEŻ |
PRZEPIS NA JEŻA :
1 kostka dobrej margaryny.
1 szklanka cukru.,
2 jaja całe i 3 żółtka.
2 łyżki ciemnego kakao,
6 paczek herbatników,
pestki dyni
Jajka na kilka sekund zanurzamy we wrzątku, ponieważ będą wykorzystane w stanie surowym do ciasta.
Margarynę miksujemy z cukrem i dodajemy żółtka dalej miksując. Następnie dodajemy kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy czekoladowej delikatnie mieszając łyżką. Herbatniki kruszymy i wrzucamy do masy, mieszamy. Na blaszce z masy formujemy kształt jeża, robimy kolce z pestek dyni. Ta czynność zajmuje najwięcej czasu ale warto. Oczka i nosek robimy według własnej wyobraźni. Całość wkładamy do lodówki na noc.
ciasto JEŻ |
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
śmieszny, fajny i zdrowy (ze względu na pestki dyni) jeż - ciocia Ania zjadłaby kiedyś też
OdpowiedzUsuńFajna rymowanka Aniu :) Może JEŻ, jak nas kiedyś odwiedzisz, będzie też :)) Pozdrawiam!!!
UsuńBardzo dziękuję. Chętnie Was odwiedzę tego lata, ale kiedy to na razie nie wiem - jak będę wiedziała, to Ci zadzwonię odpowiednio wcześniej i umówimy się. Pozdrawiam - Ania
OdpowiedzUsuń