PRZEPIS NA BABECZKI Z JARMUŻEM :
1 opakowanie mrożonego jarmużu,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki soku z cytryny,
3 jajka,
150 g cukru,
200 ml oleju rzepakowego
krem cytrynowy :
1 serek mascarpone,
250 ml śmietanki kremówki 30 %,
3 łyżki kremu lemon curd,
Jarmuż rozmrażamy, blendujemy i dodajemy do niego sok z cytryny.
Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem. Jajka miksujemy z cukrem a następnie łączymy z jarmużem i olejem. Do masy jajeczno - jarmużowej wsypujemy delikatnie mąki i mieszamy do połączenia składników. Masę wlewamy do papierowych foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 40 minut. ( piekarnik góra-dół :180 stopni )
Zimne dekorujemy kremem cytrynowym.
babeczka z jarmużem i kremem cytrynowym |
Pozdrawiam serdecznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz