chleb z kaszą jaglaną i żurawiną |
Jak ten czas leci ... Dzisiaj zdałam sobie sprawę, że od ponad roku nie kupiłam ani jednego chleba w sklepie. Zwykle dwa razy w tygodniu sama piekę chleb żytni na zakwasie, ale czasami próbuję też chlebków z dodatkami. Nie zawsze jednak robię zdjęcia. Kiedyś chleby piekłam sporadycznie , ale teraz nie wyobrażamy sobie śniadanka bez pachnącego, swojskiego chlebka. Mój zakwas ma już ponad rok i ciągle jest dokarmiany. Kiedyś myślałam, że nie można mieszać zakwasu metalową łyżką. Teraz zawsze dokarmiam zakwas łyżką i od razu nią mieszam. Zawsze urośnie.
zakwas żytni |
Jeden z koszyczków wykorzystałam dzisiaj do chlebka z kaszą jaglaną i żurawiną. Przepis znalazłam na stronie : smakowitychleb.pl ale dokonałam parę zmian. Według mnie najlepsza strona o pieczeniu chleba i nie tylko.
PRZEPIS NA CHLEB Z JAGLANKĄ I ŻURAWINĄ :
20 dag mąki pszennej Typ 650,
25 dag mąki pełnoziarnistej pszennej,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 dag drożdży,
15 dag ugotowanej kaszy jaglanej,
5 dag żurawiny,
około 250 ml ciepłej wody,
Drożdże, 1 łyżka mąki i 3 łyżki ciepłej wody mieszamy, i robimy zaczyn.
Do miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i na koniec dajemy ugotowaną kaszę i żurawinę. Gotowe ciasto wkładamy do koszyczka wyłożonego ściereczką posypaną obficie mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Jak chlebek wyrośnie to wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni z termoobiegiem ( 220 bez termoobiegu) i pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem ( 190 bez termoobiegu ) i pieczemy dalsze 20 minut .
chlebek z jaglanką i żurawiną |
PYSZNY CHLEBEK !!!
Oprócz tego chlebka upiekłam jeszcze zwykły chleb żytni na zakwasie ale ten chleb piekę w foremce.
A do pysznego chlebka zrobiłam dżem z dyni, który ostatnio bardzo polubiła moja rodzinka.
Jest to mój przepis.
PRZEPIS NA DŻEM Z DYNI :
1 i 1/2 kg obranej i pokrojonej dyni,
3 średnie marchewki,
2 obrane ze skórki, pokrojone cytryny,
6 goździków,
1/2 łyżeczki cynamonu,
6 kopiastych łyżek cukru,
Marchewki trzemy na dużych oczkach i łączymy z pokrojoną dynią i cytryną. Wsypujemy cukier i odstawiamy na 2 godziny aby dynia puściła sok. Po tym czasie gotujemy dynię z marchewką na małym ogniu, dodajemy goździki i tak długo odparowujemy ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Dodajemy cynamon. Wyjmujemy goździki i z pomocą blendera robimy dżem. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz