tort w stylu angielskim |
PRZEPIS NA TORT URODZINOWY :
biszkopt :
6 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
krem cytrynowy :
lemon curd, ( 2 duże jaja, 2 żółtka, 160 g cukru,
skórka otarta i sok z 2 cytryn, 80 g masła )
200 g śmietanki 36 %,
250 g serka mascarpone,
krem maślany :
200 g masła,
700 g cukru pudru,
4 łyżki gorącej wody,
masa cukrowa :
800 g cukru pudru,
4 płaskie łyżeczki cukru pudru,
80 ml gorącej wody,
50 g glukozy,
3 łyżeczki masła,
kilka kropel soku z cytryny,
do nasączania :
1 szklanka wody z cukrem i cytryną,
dodatkowo ;
barwniki spożywcze,
troszkę alkoholu do wymieszania barwnika złotego,
pędzelek do namalowania napisów,
klej spożywczy ( może być zastąpiony wodą ),
Biszkopt upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Dno i boki wyłożyłam papierem do pieczenia ponad brzegi blaszki.
Również dzień wcześniej zrobiłam lemon curd. Jajka, żółtka, cukier i masło mieszamy trzepaczką w misce w kąpieli wodnej. Dodajemy skórkę i sok z cytryn i dalej mieszamy aż do zgęstnienia kremu. ( około 10 minut ). Następnie przecieramy przez sito aby uniknąć grudek. Przechowujemy w lodówce.
Biszkopt kroimy na 2 blaty. Nasączamy dolny blat i delikatnie smarujemy lemon curdem a resztę wykorzystujemy do zrobienia kremu cytrynowego.
Serek mascarpone zmiksowałam ze śmietanką na puszystą masę i dodawałam partiami Lemon curd cały czas miksując. Powstał w ten sposób wspaniały krem cytrynowy, który rozsmarowałam na lemon curdzie. Krem cytrynowy doskonale uzupełnia się z masą cukrową.
Następnie przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Wkładamy do lodówki. Całość smarujemy kremem maślanym i na kilka godzin wkładamy do lodówki. Następnie pokrywamy masą cukrową. ( wykonanie masy cukrowej tutaj ).
Dekorujemy według własnych pomysłów.
tort z kremem cytrynowym |
tort urodzinowy |
róże |
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej niedzieli :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz