poniedziałek, 1 lutego 2016

Tort weselny

    Moja długa nieobecność na blogu miała swoją przyczynę, którą były przygotowania do ślubu córki. Najwięcej czasu poświęciłam na wykonanie tortu weselnego z musem truskawkowym i masą cukrową. Było to dla mnie nie lada wyzwanie ale udało się, bo wszystkim gościom bardzo smakowało.

tort weselny z musem truskawkowym i masą cukrową





PRZEPIS NA  TORT WESELNY  W STYLU ANGIELSKIM :

ciasto biszkoptowe :
tortownica 30 cm ; 
12 jajek,
1,5 szklanki cukru kryształu,
1,5 szklanki mąki tortowej,
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

tortownica 24 cm :
8 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

mus truskawkowy :
3 woreczki mrożonych truskawek (  po 450 g ),
3 galaretki truskawkowe,
1,5 szklanki wody,

krem śmietanowy :
5 woreczków śmietanki kremówki 30% ( po 250 ml),
5 łyżek cukru pudru,
5 łyżek żelatyny,
1 szklanka truskawek mrożonych,

krem maślany :
250 g masła,
800 g cukru pudru,
3-4 łyżki gorącej wody,

lukier :
1 białko,
1 szklanka cukru pudru,

masa cukrowa :
80 dag cukru pudru,
4 płaskie łyżeczki żelatyny,
80 ml gorącej wody,
5 dag glukozy,
3 łyżeczki masła,
kilka kropel soku z cytryny

1 i 1/2 szklanki wody z cukrem i cytryną do nasączania biszkoptów.

Taka ilość składników na masę cukrową  wystarczy na obłożenie tortu pojedynczego. Do mojego tortu zużyłam podwójną porcję i trochę zostało. Dekoracje kwiatowe zrobiłam kilka dni wcześniej z połowy porcji i przechowywałam je przykryte w lodówce.


Ponadto potrzebujemy :
1 super mocny blat tekturowy pod tort o średnicy 32 cm,
1 super mocny blat tekturowy pod tort o średnicy 24 cm,
9 grubszych rurek do napojów,
strunę do krojenia blatów tortu lub nóż


Ciasta biszkoptowe pieczemy dzień przed krojeniem. Blaty pieczemy w dwóch etapach, ponieważ na każdy tort będą potrzebne 4 blaty.  Najpierw miksujemy białka ze szczyptą soli . Do sztywnej piany wlewamy żółtka i dalej miksujemy. Łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przez sitko przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Spody tortownic wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.(tylko spody !) 

tortownica 30 cm : 
1 biszkopt  ( kroimy na dwa blaty ) :6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki tortowej, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
2 biszkopt pieczemy tak samo.
Ostudzone biszkopty kroimy na drugi dzień na dwie części. 

tortownica 24 cm: 
1 biszkopt ( kroimy na dwa blaty ) : 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki tortowej , 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 biszkopt pieczemy tak samo i dalej postępujemy jak wcześniej.

Truskawki zagotowujemy z 1 i 1/2 szklanki wody, zdejmujemy z ognia  i wsypujemy galaretki w proszku. Mieszamy i odstawiamy do stężenia całkowitego. Ja dałam do lodówki na całą noc.  




Na spody tekturowe kładziemy blaty biszkoptowe, nasączamy delikatnie. Stężałe truskawki miksujemy blenderem na mus i większą część wylewamy na biszkopt 30 cm a mniejszą na 24 cm.. Wkładamy do lodówki. Następnie przykrywamy drugim blatem, nasączamy.

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w  szklance gorącej wody i trochę schładzamy mieszając. Następnie trochę ubitej śmietany wlewamy do żelatyny a potem żelatynę przelewamy do masy śmietanowej. Miksujemy i dodajemy wcześniej  truskawki zmiksowane blenderem. Masa zrobi się różowa. Szybko nakładamy na kolejne, nasączone blaty biszkoptowe. Ostatnim biszkoptem ( nie nasączamy ) przykrywamy całość i wkładamy do lodówki.
W tym czasie robimy krem maślany, którym smarujemy tort aby masa cukrowa mogła się dobrze przykleić do tortu i żeby się nie topiła pod wpływem śmietanki.
Wkładamy ponownie do lodówki ale już na kilka godzin. 
Następnym etapem jest zrobienie masy cukrowej
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, wsypujemy glukozę w proszku oraz masło. Przelewamy to do miski i energicznie mieszając dosypujemy etapami cukier puder i wyrabiamy aż powstanie gładka i elastyczna jak plastelina masa cukrowa. 
Wtedy można ją wałkować podsypując cukrem pudrem. Masa ta szybko wysycha i trzeba pamiętać aby ją przechowywać w szczelnych woreczkach.
Gotową masą pokrywamy oba torty odcinając nadmiar masy. Wkładamy do lodówki.  Robimy dekoracje z pozostałej masy cukrowej. Można też użyć gotowych elementów dekoracyjnych.
Aby mniejszy tort nie spłaszczył swoim ciężarem dolnego, wbijamy rurki do napojów do dolnego tortu tak, aby buły niewidoczne i przycinamy je do wysokości tortu. następnie odrobiną kremu maślanego smarujemy masę cukrową w okolicach rurek i nakładamy mniejszy biszkopt razem z tekturowym spodem. W ten sposób górny tort nam się nie przesunie.
Następnie dekorujemy tort lukrem, i przyklejamy dekoracje również za pomocą lukru albo kleju spożywczego. Ja użyłam złotego barwnika spożywczego w proszku do podsypania różyczek oraz do pomalowania obrączek. Tort obwiązałam satynową wstążką w kolorze ecru.
Na całą noc włożyłam tort do lodówki. 

Mam nadzieję,że dzięki temu przepisowi nie zapomnę jak zrobiłam tort weselny i jeszcze nieraz go wykorzystam.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)    














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz