zapiekanka z szynką, pieczarkami i zielonym groszkiem |
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM :
500g makaronu rurki,
200g szynki,
250g pieczarek,
1 puszka zielonego groszku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
500ml śmietanki 30 %,
125 g ( woreczek ) startego sera mozzarella,
sól, pieprz, zielona pietruszka, trochę vegety.
Gotujemy makaron. W między czasie na patelni smażymy pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek a na końcu dodajemy pokrojoną w paski szynkę, odsączony groszek i przyprawy. Zalewamy to śmietanką i wsypujemy natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
Następnie łączymy tę masę z ugotowanym makaronem i mieszając razem dosypujemy ser, ale część zostawiamy na posypanie góry zapiekanki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15-20 minut.
Po wyjęciu z pieca należy chwilę odczekać aby zapiekankę lepiej wyjmowało się z naczynia.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz