ryba z sosem porowo-serowym i rozetki ziemniaczane |
ROZETKI ZIEMNIACZANE :
1kg ugotowanych ziemniaków,
1jajko całe i 2 żółtka,
1/4 kostki masła,
gałka muszkatałowa,
sól, pieprz
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do masy masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła a następnie do chłodnej już masy dajemy jajko i żółtka, gałkę muszkatałową oraz sól i pieprz. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i wyciskamy na natłuszczoną blachę rozetki.
Rozetki smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 180stopni około12 minut.
SOS POROWO- SEROWY :
1 por,
masło,
śmietana 18%,
ser żółty starty,
sół, pieprz
Pora kroimy w krążki, solimy i odstawiamy. Kiedy por puści soki, dajemy go na sitko i płuczemy wodą.
Do rondelka, na rozpuszczone masło wrzucamy pora i dusimy parę minut. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną ze startym serem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy tym sosem upieczoną wcześniej rybę.
widok z okna o zachodzie słońca |
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz