wtorek, 7 lipca 2015

Pyszne ciasto z jagodami

   Dzisiaj dla odmiany podam przepis na pyszne ciasto z jagodami. Dostałam go od koleżanki, która twierdzi, że to najlepsze ciasto pod słońcem. Sezon jagodowy w pełni, więc do dzieła :)

ciasto z jagodami
PRZEPIS NA CIASTO Z JAGODAMI :

ciasto : 
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki margaryny ( 375g )
6 łyżek cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 żółtek.

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie 60 % ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a resztę ciasta wkładamy ponownie do zamrażarki.

Ciasto podpiekamy w piekarniku w temperaturze ok.200 stopni ( ja mam termoobieg, więc 180 ) przez 15 minut.

Po upieczeniu studzimy ciasto i robimy piankę:

pianka :
7 białek,
1 i 1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
budyń waniliowy  ( 3 opakowania po 60 g  ) ,
3/4 szklanki oleju,
30 dag jagód.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy proszek budyniowy. Na końcu wlewamy olej i miksujemy delikatnie do połączenia składników.
Masę piankową wykładamy na podpieczony spód .


Następnie posypujemy umytymi i wysuszonymi jagodami.


Na jagody ścieramy na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 45 minut.



Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia  a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz