ciasto z jagodami |
PRZEPIS NA CIASTO Z JAGODAMI :
ciasto :
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki margaryny ( 375g )
6 łyżek cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 żółtek.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie 60 % ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a resztę ciasta wkładamy ponownie do zamrażarki.
Ciasto podpiekamy w piekarniku w temperaturze ok.200 stopni ( ja mam termoobieg, więc 180 ) przez 15 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasto i robimy piankę:
pianka :
7 białek,
1 i 1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
budyń waniliowy ( 3 opakowania po 60 g ) ,
3/4 szklanki oleju,
30 dag jagód.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy proszek budyniowy. Na końcu wlewamy olej i miksujemy delikatnie do połączenia składników.
Masę piankową wykładamy na podpieczony spód .
Następnie posypujemy umytymi i wysuszonymi jagodami.
Na jagody ścieramy na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 45 minut.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz