Do popołudniowej kawy i na jutro upiekłam babkę cytrynową. Niestety na bardziej wykwintne ciasto zabrakło mi czasu. Zapraszam więc na kawusię i pyszną babkę cytrynową.
PRZEPIS NA BABKĘ CYTRYNOWĄ :
1/2 kostki masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
1/2 kg. mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka ciepłego mleka,
1 cytryna .
Margarynę i cukier miksujemy, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Cały czas miksujemy.
Do masy ścieramy na tarce skórkę z cytryny ( wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem ) .
Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do masy.
Cały czas miksujemy.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
babka cytrynowa |
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę udanej niedzieli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz