środa, 8 sierpnia 2012

Kulki rybne w zalewie

                Kolejny dzień przygotowań do uroczystości. Dzisiaj zrobiłam kuleczki rybne w zalewie.
Przepis otrzymałam od osoby, która piecze doskonałe ciasta i smacznie gotuje.

kulki rybne w zalewie
 PRZEPIS NA KULKI RYBNE :

1 kg. zielonych śledzi lub innej ryby,
1 bułka ( namoczona w wodzie ),
1 cebula,
1 marchewka,
1 jajko,
przyprawy,
można dodać bułkę tartą.
ZALEWA :
woda ( ok. 5 szklanek ),
ocet ( 1 szklanka ),
cebula,
ziele angielskie,
liście laurowe,
magi,
gorczyca,
szczypta cukru,
vegeta.

Rybę, bułkę, marchewkę i cebulę mielimy. Dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku.
Gdy masa rybna jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą.


Z masy rybnej robimy małe kuleczki , panierujemy je w bułce tartej i smażymy na oleju.


Usmażone kulki przekładamy do dużego naczynia.
Z podanych wyżej składników gotujemy zalewę.


Kulki zalewamy zimną zalewą.
Przechowujemy w lodówce.

Pozdrawiam serdecznie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz