piątek, 14 września 2012

Ciastka drożdżowe z marmoladą

ciastka drożdżowe z marmoladą
Dzisiaj do kawusi upiekłam ciastka drożdżowe z marmoladą.


PRZEPIS NA CIASTKA DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ :

50dag. mąki,
5dag świeżych drożdży,
6 łyżek cukru,
1 żółtko i 2 jaja całe,
10 dag. masła,
szczypta soli,
mleko,
marmolada twarda,
białko do sklejania ciasta,
cukier puder na lukier,
kilka kropel aromatu śmietankowego do lukru

Z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn. Jak urośnie wlewamy do mąki. 
Dodajemy sól, resztę cukru, jaja, mleko i roztopione ciepłe masło.
Wyrabiamy ręcznie ciasto aż będzie miało gładką konsystencję. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki placek i kroimy na romby. Na każdy romb dajemy trochę marmolady i sklejamy ciasto posługując się białkiem.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Należy jednak sprawdzać piekarnik, ponieważ wszystko zależy od wielkości ciastek.
Upieczone ciastka lukrujemy.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz