PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM :
3 szklanki maki pszennej,
1 jajo,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżka oleju,
sól.
nadzienie :
1/2 kg białego twarogu półtłustego zmielonego lub przepuszczonego przez praskę do ziemniaków,
1 jajo,
cukier według uznania,
2 ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez praskę,
dodatkowo :
masło,
cukier
Z podanych składników robimy ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Na chwilę przykrywamy ciasto gorącą pokrywką. W tym czasie robimy masę serową mieszając wszystkie składniki. Po chwili rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienkie placki.
Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, nakładamy łyżeczką masę serową i dokładnie sklejamy pierogi .
Dodatkowo można wywijać sklejone brzegi tak jak ja to robię. Mam wtedy pewność,że nie odkleją się w czasie gotowania.
pierogi z serem na słodko |
Ugotowane pierogi posypuję cukrem i polewam roztopionym masłem.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz