rolada z jabłkami |
ROLADA Z JABŁKAMI :
biszkopt :
3 jajka,
9 łyżek mąki ,
5 łyżek cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa :
700 g jabłek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Jajka ubijamy z cukrem na pianę i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym. 24 x 35 cm. pieczemy 4-5 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu ciepłe jeszcze ciasto rolujemy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy na patelni. Ostudzone owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną. Następnie owoce wykładamy na ciasto i jeszcze raz zwijamy w pergamin. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Ostudzoną roladę dekorujemy.
Ten przepis dostałam od koleżanki, której mama, odkąd przeszła na emeryturę codziennie coś piecze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz