ciasto z adwokatem |
PRZEPIS NA CIASTO Z ADWOKATEM :
biszkopt jasny :
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju
biszkopt ciemny :
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju
masa adwokatowa:
1/2 litra adwokatu,
2 kostki masła,
ponadto :
2 łyżki żelatyny,
1/2 litra kremówki 30%,
cukier waniliowy i 2 łyżeczki cukru pudru
starta czekolada mleczna,
Przygotowujemy jasny biszkopt :
białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, żółtka, olej. wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy ok.25 minut w 170 stopniach C.
Podobnie pieczemy biszkopt ciemny ale z mąką dodajemy kakao. W upieczonym biszkopcie kieliszkiem wycinamy kółka.
Robimy masę adwokatową. Miksujemy masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy adwokat.
Na jasny biszkopt dajemy połowę masy, przykrywamy ciemnym biszkoptem. Resztą masy wypełniamy otwory w ciemnym biszkopcie.
Kremówkę ubijamy i dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę Śmietanę smarujemy na ciemnym biszkopcie i posypujemy startą czekoladą. Dajemy do lodówki na noc.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Wielkość blaszki poproszę.Dziękuję😊
OdpowiedzUsuńJa miałam blachę o wym. dna : 20 cm. x 35 cm. ale myślę, że blaszka o innych, zbliżonych wymiarach też może być.
UsuńŻyczę udanego wypieku :)