ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką |
ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką |
PRZEPIS NA BŁYSKAWICZNE CIASTO DROŻDŻOWE :
10 dag pokruszonych świeżych drożdży,
3/4 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka zimnego mleka,
4 jajka roztrzepane,
4-5 szklanek mąki pszennej,
dodatkowo :
700 g świeżych owoców, ( mogą być mieszane )
cukier puder do posypania ciasta,
Kruszonka :
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
125 g kostki masła
Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w misce ( mąki wsypać tylko 3-4 szklanek).
Odstawić na 2 godziny w ciepłe.Po tym czasie wymieszać wszystko na jednolitą konsystencję i dodać pozostałą mąkę ( 1-2 szklanek) i wymieszać. Ciasto może się kleić do rąk, ale nie trzeba dosypywać mąki. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście można ułożyć owoce pokrojone na większe części lub ćwiartki i lekko docisnąć. Na górę dajemy kruszonkę. Pieczemy 35-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu z piekarnika wyciągamy po 5 minutach. Można posypać cukrem pudrem
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz