biała kasza gryczana ze szpinakiem i orzechami |
PRZEPIS NA KASZĘ GRYCZANĄ BIAŁĄ ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI :
350 g. białej kaszy gryczanej Sante,
450 g. mrożonego szpinaku ( brykiet ),
1 duża cebula,
sok z 1 cytryny,
3-4 ząbki czosnku,
3 szklanki bulionu warzywnego,
orzechy włoskie,
sól, pieprz
sól, pieprz
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy gorącym bulionem warzywnym ( 1,5 szklanki ) i wlewamy sok z 1 cytryny. Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie bulion. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy kaszę do miękkości. Cebulę drobno kroimy w kostkę i szklimy razem z czosnkiem na patelni. Dodajemy szpinak i wszystko razem dusimy. Gdy szpinak będzie już gotowy dodajemy go do kaszy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerze i posypujemy orzechami włoskimi. Podajemy z maślanką albo jogurtem naturalnym.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz