poniedziałek, 23 marca 2015

29 dzień

Dzisiejszy obiad  zainspirowany był przepisem z opakowania białej kaszy gryczanej Sante. Danie to jest bardzo zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia.

biała kasza gryczana ze szpinakiem i orzechami
 PRZEPIS NA KASZĘ GRYCZANĄ BIAŁĄ ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI :
350 g. białej kaszy gryczanej Sante,
450 g. mrożonego szpinaku ( brykiet ),
1 duża cebula,
sok z 1 cytryny,
3-4 ząbki czosnku,
3 szklanki bulionu warzywnego,
orzechy włoskie,
sól, pieprz

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy gorącym bulionem warzywnym ( 1,5 szklanki ) i wlewamy sok z 1 cytryny. Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie bulion. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy kaszę do miękkości. Cebulę drobno kroimy w kostkę i szklimy razem z czosnkiem na patelni. Dodajemy szpinak i wszystko razem dusimy.  Gdy szpinak będzie już gotowy dodajemy go do kaszy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerze i posypujemy orzechami włoskimi. Podajemy z maślanką albo jogurtem naturalnym.




S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz