poniedziałek, 1 października 2012

Chlebek wieloziarnisty

chleb wieloziarnisty
Ten pachnący i pyszny swojski chlebek wieloziarnisty jest ucztą dla podniebienia.
Moja rodzina uwielbia zajadać się tym chlebkiem. Piekę go już od ładnych paru lat czasami zmieniając składniki na przykład dodaję owoce suszonej żurawiny, miód zamiast cukru.

PRZEPIS NA CHLEBEK WIELOZIARNISTY :
1/2 kg mąki pszennej,
2,5 dag. świeżych drożdży,
5 łyżeczek cukru, 
1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich,
3 łyżki łuskanego słonecznika,
3 łyżki siemienia lnianego,
2 łyżki sezamu,
1 łyżka pestek dyni,
1 łyżeczka soli,
kilka orzechów włoskich,
1/2 litra ciepłej wody. 
Wszystkie suche składniki  wraz z pokruszonymi drożdżami dokładnie mieszamy w misce.
 Następnie zalewamy wszystko ciepłą wodą i ponownie mieszamy aby drożdże się rozpuściły.
Ciasto chlebkowe  odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie jeszcze raz energicznie mieszamy i przekładamy do foremki.
Moja foremka ma wymiary dolne : 11cm. x 21cm.
Czekamy kolejne 20 minut aż ciasto wyrośnie.

Wkładamy foremkę do gorącego piekarnika.
Ja mam piec z termoobiegiem i piekę w temperaturze 180stopni przez ok.55 - 60 minut.


Chlebek jest smaczny, wilgotny o słodkawym smaku i długo utrzymuje świeżość.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz