poniedziałek, 15 października 2012

Gruszki w syropie

gruszki w syropie

    Dzisiaj robiłam gruszki w syropie i chociaż słoje wypełnione były po brzegi  po pasteryzacji skurczyły się ale to normalne. Są pyszne i można delektować się nimi bez przerwy. Syropem słodzę zimową  herbatkę.

PRZEPIS NA GRUSZKI W SYROPIE :

gruszki ( najlepiej twarde ),
1kg. cukru,
1,5 litra wody do zalewy,
gożdziki,
kwasek cytrynowy,
laska cynamonu

Robimy zalewę. Wodę z cukrem gotujemy. Gruszki obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wkładamy do zimnej wody zakwaszonej kwaskiem aby gruszki nie zciemniały.
Do wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 4 gożdziki, trochę laski cynamonu i wypełniamy je gruszkami. Zalewamy gorącą zalewą i  20 - 25 minut pasteryzujemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz