gruszki w syropie
Dzisiaj robiłam gruszki w syropie i chociaż słoje wypełnione były po brzegi po pasteryzacji skurczyły się ale to normalne. Są pyszne i można delektować się nimi bez przerwy. Syropem słodzę zimową herbatkę.
PRZEPIS NA GRUSZKI W SYROPIE :
gruszki ( najlepiej twarde ),
1kg. cukru,
1,5 litra wody do zalewy,
gożdziki,
kwasek cytrynowy,
laska cynamonu
Robimy zalewę. Wodę z cukrem gotujemy. Gruszki obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wkładamy do zimnej wody zakwaszonej kwaskiem aby gruszki nie zciemniały.
Do wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 4 gożdziki, trochę laski cynamonu i wypełniamy je gruszkami. Zalewamy gorącą zalewą i 20 - 25 minut pasteryzujemy.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz