kruche ciasto z jagodami i pianką bezową |
Zawekowane latem jagody z cukrem postanowiłam wykorzystać do ciasta a ponieważ miałam również zamrożone białka jajek, nie musiałam się długo zastanawiać i wymyśliłam na szybko ciasto, które upiekłam.
PRZEPIS :
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
2 jaja,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody z kompotu,
trochę mąki ziemniaczanej,
tarta bułka,
białka
cukier,
Z podanych składników robimy ciasto i wykładamy je na zamkniętą blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Ciasto posypujemy tartą bułką i dajemy na nie jagody zagotowane z mąką ziemniaczaną ( będzie taki kisiel, dzięki temu sok z jagód nie wsiąknie do ciasta ). Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.
Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy powoli cukier ciągle miksując, aż będzie lśniąca masa.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i szybko dajemy na nie pianę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika.
Po tym czasie nie wyciągamy od razu z pieca tylko po kilku minutach.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz