szarlotka z pianką bezową |
1/2 kg mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
5 jajek (S)
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
słoik prażonych jabłek,
cukier waniliowy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka suchego budyniu,
trochę tartej bułki,
cukier puder do posypania.
Z mąki, margaryny, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto.
1/4 część ciasta dajemy do zamrażarki a resztę ciasta wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Ciasto posypujemy lekko bułką tartą.
Jabłka ze słoika mieszamy z cukrem waniliowym i 1 łyżką maki ziemniaczanej a następnie wylewamy na ciasto.
5 białek ubijamy na sztywną pianę i na koniec dajemy 1/2 szklanki cukru dalej ubijając aż do szklistości.
Dodajemy do piany ł Łyżkę suchego budyniu i jeszcze chwilę miksujemy.
Delikatnie przekładamy na jabłka i na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz